Торовете, прилагани през есенно-зимния период, са изключително важни. Те помагат на растенията

...
Торовете, прилагани през есенно-зимния период, са изключително важни. Те помагат на растенията
Коментари Харесай

Суперфосфатът - най-добрият тор през зимата

Торовете, прилагани през есенно-зимния период, са изключително значими. Те оказват помощ на растенията да устоят на неподходящи климатични условия. През най-дъждовното и хладно време на годината наторявайте растенията с фосфорно-калиеви торове, с цел да подобрите устойчивостта им на заледяване и да им помогнете да се оправят с заболяванията. По това време не би трябвало да се употребяват азотни торове, защото те предизвикват растежа на млади леторасти, които постоянно не узряват в точния момент за студа и замръзването, което води до увреждане на цялото растение, написа torove.bg.   

Есенното наторяване е извънредно значимо, защото това е последната опция за растенията да натрупат хранителни субстанции, които ще им оказват помощ да оцелеят през зимните студове. Най-важните по това време са фосфорът и калият, които подкрепят растежа на кореновата система и покачват устойчивостта към заболявания и климатични условия. 

Един от най-популярните фосфорни торове е суперфосфатът. Поради бавното си разграждане е отличен за използване през дъждовния сезон. По рафтовете на магазините можете да намерите елементарен суперфосфат (20% фосфор) или двоен суперфосфат (49% фосфор), който съдържа по-малко баластни субстанции. За торене на ягодоплодни шубраци можете да употребявате 1-2 супени лъжици суперфосфат на шубрак. Торът се разпръсква по цялата повърхност на кръга от лехи и се внася на дълбочина 7-10 см. Средната норма на приложение на елементарния суперфосфат е 40-50 грама на квадратен метър, а на двойния суперфосфат - 20-30 грама на квадратен метър.

Калиевите торове могат да се употребяват през есента под формата на сярна киселина и калиев хлорид (15-20 г на 1 кв.м). Хлорът, съдържащ се в последния тор, ще се изпари до началото на новия вегетационен интервал и няма да аргументи никаква щета.

Забрана за наторяване с азот 

По силата на Нитратната инструкция на Европейски Съюз в България е неразрешено да се тори с азот в следните интервали: от 1 ноември до 20 февруари за Южна България и от 1 ноември до 25 февруари за Северна България. 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР